Isu KWSP: Perkerja Swasta Lagi Cerdik Dari Pekerja Kerajaan Yang Lembab Dan Tak Efisen

ISU KWSP : http://www.mykmu.net/2015/04/fahami-makna-kwsp-sebelum-bantah-cadangan-naikkan-umur/

MyKMU.net milik UMNO the kaki jilat and brainless (aku bukan mana mana ahli parti politik, AKU NEUTRAL). Menyatakan statement Saya Sayang Tun Dr Mahathir Mohammad adalah tidak masuk akal, kerana menyangkal cadangan KWSP untuk menaikkan pengeluaran pencarum dari umur 55 tahun ke 60 tahun had persaraan.

Pencarum Kwsp Tertipu

Sukacita disini saya hendak maklumkan, DUIT PENCARUM didalam KWSP bukanlah duit bapak anda yang bukan billionaire mahupun trillionaire itu (kalau billionaire in hutang, please berambus and don’t brag), Duit Pencarum KWSP juga, bukanlah duit kakitangan kerajaan mahupun duit menteri menteri yang tidak ada pencaruman. DUIT KWSP adalah DUIT PEKERJA PEKERJA SYARIKAT SWASTA yang TIADA PENCEN !!!

Kerajaan hendak lanjutkan had umur persaraan kepada 100 tahun pun, itu hak mereka dan masalah mereka. TETAPI… kenapa pekerja pekerja swasta yang tiada pencen hendak menanggung biawak biawak hidup negara yang hidup makan tanggung berak cangkung ?

Bukan semua syarikat swasta, terutama multinational companies ataupun foreign companies yang mahu melanjutkan had umur persaraan. Majority syarikat seperti ini percaya kepada “Fresh dan New Talents”, malah mereka juga mempunyai skim persaraan awal. Dan kebanyakkan mereka juga mempunyai program “succession planning” (persediaan melatih new talents untuk mengambil alih kepimpinan tertinggi syarikat). Mereka tidak ambil yang dah tua nak mampus atau tua brainless seperti didalam Kabinet negara, KECUALI anda owner atau tauke syarikat.

Secara purata umur persaraan di syarikat swasta, ialah 50-55 sahaja.

DUIT PENCARUM, sukahati pencarumlah nak buat apa, nak joli sampai habis ke, nak shopping ke, sukaaaaaaaaaaaaaa hati mereka !!! HAK MEREKA MUTLAK !!! Bukan duit kau orang yang brainless lagi miskin, kau orang hendak sekat duit KWSP dan memanjangkan tempoh pengeluarannya sebab kau orang sudah tidak ada duit. SETAHU AKU, belum ada orang UMNO atau BN yang kaya raya tanpa politik (KECUALI Tun Daim Zainuddin, sebelum dipaksa masuk politik pun, beliau dah selfmade multi-millionaire).

Sebab aku kata kau orang ni bodoh, ialah aku berpegang kepada simple principle, iaitu ORANG PANDAI MENYENANGKAN, ORANG BODOH MENYUSAHKAN. Sebab kau orang bodoh lah, kau orang menyusahkan rakyat. Sampai hak mereka habis kau orang sekat dan halang. Dengan kuasa, duit dan segalanya kau orang ada, dengan lagak angkuh konon genius konon belajar kat oxford lah havard lah cambrige lah notthingham lah, punnnnnnnnnnnnnnnnnnn tak boleh nak generate income kepada negara tanpa menyusahkan rakyat dan tanpa mengambil hak rakyat.

Alasan brainless brainless kaki ampu ni, takut kalau pencarum KWSP ni boleh buat pengeluaran awal, nanti mereka joli… takde duit nak makan. Macam ini, aku pun nak cakap, menteri menteri dan Perdana Menteri tak boleh tadbir perbendaharaan negara, Nanti habis duit rakyat kau orang bodoh piang ni enjoy dan joli. Nanti negara takde duit nak makan ? Amacam ? sama tak konsep ?

Ehhh kenapa tak boleh macam tu ? kau anggap rakyat bodoh tak boleh manage duit mereka sendiri, rakyat juga anggap kau orang bodoh tak boleh manage duit negara. BARU ADIL !!! Tapi memang kau orang bodoh pun, TERBUKTI !!! Negara sampai sengkek… bukti paling simple, gaji kakitangan kerajaan pun tak mampu naikkan untuk seiring dgn zaman dan masa serta harga kos sara hidup sekarang. Hanya mampu untuk naikkan gaji menteri, gaji ahli perlimen yang dah terlebih mampu untuk menyara hidup mereka berbanding rakyat.

Oiii BODOH PIANG… kau dgr sini baik baik, rakyat yang berkerja swasta ni lagi cerdik dan efisen dari kau pekerja kerajaan yang lembab dan tak efisen ini, yang diibarat paku, sekali ketuk baru nak jalan. Rakyat boleh menage duit mereka sendiri, lagi lagi pekerja swasta yang bergaji besar, duit KWSP mereka banyak, mereka buat pengeluaran, mereka boleh melabur didalam pelbagai sector, antaranya Perniagaan, Hartanah, Saham dan sebagainya.

Contohnya :
Jika had minimum pengeluaran pada umur 50, si A mempunyai simpanan KWSP sebanyak RM 300,000. pada tahun 2010. A mampu membeli sebuah rumah teres.

TETAPI jika had pengeluaran dinaikkan pada umur 60 tahun, dengan simpanan sebanyak RM 300,000 + dicampur interest dividen celah tahi gigi tak rasa pun, selepas 10 tahun dari tahun 2010 kepada 2020. Maka A akan mempunyai simpanan KWSP sekurang kurangnnya RM 400,000. Akan tetapi harga rumah teres yang sepatutnya beliau mampu beli pada harga RM 300,000 10 tahun lalu kini telah menjadi RM 900,000.

Nak beli pakai apa ??? Beza RM 500,000… siapa nak tanggung ? bapak kau orang atau kau orang yang brainless tu ke ? Cakap lain kali pakai otak, bukan kepala lutut kurap kau orang tu.

Perlu diingatkan, nilai matawang ini mempunyai susut nilai setiap tahun disebabkan faktor inflasi dan ekonomi serta greedy !!!

TOLONG jangan ingat semua rakyat lebih bodoh dari kau orang yang sememang nya bodoh tidak terbukti apa apa, kau orang hanya nampak hebat sebab politik. Cuba campak kau orang kat luar negara, tgk boleh berjaya atau tidak dengan sifat dan sikap brainless kau orang tu ??? AKU CABAR ?

Kau orang ingat rakyat malaysia ni orang tahun 1950an ke ? yang mana bila pemimpin bercakap semua orang kampung tepuk tangan… horeyyyy !!! zaman 50an tu ramai orang bodoh boleh lah, zaman sekarang ramai yang berpelajaran tinggi… jauh lagi genius dari pemimpin brainless pun ada.

Kalau rakyat tak pandai takpa… aku sanggup jadi “can opener” untuk membuka minda mereka, dan supaya mereka melihat dari perspective aku dan perspective menyeluruh. YES, i am known to be a “Can Opener”, and i know ramai berterima kasih serta terhutang budi didalam diam. ini yang Tun M gagal untuk lakukan pada orang melayu sebelum beliau bersara, tetapi aku berjaya !!! Susah pada dia, mudah pada aku. Ada yang mudah pada dia, mungkin susah pada aku. Masing masing ada kelebihan masing masing – so we patch up each other. Aku suka bangsa aku pandai, supaya kau orang yang rasa diri terlebih pandai, tak boleh menindas dan membuli sesukahati.

Kepada mereka board of director dan pengerusi KWSP, ingatlah… anda semua adalah pemegang amanah pencarum pencarum KWSP. Amanah yang anda semua akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. Anda aniaya orang, anda patut tahu didalam islam aniaya itu adalah hutang. Mmg takkan cium syurga nanti… !!!

Seumber: Luqmanul Hakim Abd Rahim

PERINGATAN: Suarainsan.net tidak bertanggungjawab terhadap aduan (di atas) dan komen (di bawah) yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Media Suara Insan.

99 Pandangan Di “Isu KWSP: Perkerja Swasta Lagi Cerdik Dari Pekerja Kerajaan Yang Lembab Dan Tak Efisen

  1. biasalah kitakan ikut sistem yahudi. orang yahudi kalau nak kaya ayat mau manis, janji mau terbaik dari ladang. modal kata2 dusta. contoh insurance , bank, saham internet . bos makan duit dr org yg melabur. 0 modal. yg melabur dapat ciput. yg bos xyah melabur dapat banyak. sama la asb ke kwsp ke. duit kita buat bayar cukai, gaji bos. untung dr pelaburan tu kita dapat la 7 8% satu kali SETAHUN!!! dia duit kita untuk melabur 365 hari. berapa banyak company yahudi yg kaya? cepat kan. siapa yg nak cepat kaya boleh la gunakan sistem business yahudi ni. nanti boleh menyenangkan mereka yg ditipu kat neraka. tolong bawa dosa mereka sikit je. bolehlah yg terinaya melihat syurga awal sket. AKU TAK PERNAH HALALKAN ORANG YG TIPU DAN HUTANG AKU. see u in masyar.

    Reply
    1. Dari cara beliau menulis, kita blh tahu peribadi dia. Sgt emosional dan insensitive.Berilah cadangan membina bukan kritikan emosi. Mayb gov’t blh timbangkan semula usul itu.

      Reply
      1. Usul? Amboi. Kesian, kamu masih tinggal dalam dunia fantasy. Apa yang nak diusulkan? Tidak patut tidak ada 1 pun “brain” yang bijak menyusul di kalangan “menteri”. Kamu ini lah contoh penyakit “delay”. Talk sana sini, macam dalam perbincangan sampai hari gelap pun belum ada kata putus, asyik menyusul-usul. Tak kesah la, mungkin KWSP kamu banyak, selepas discounted pun you hidup senang. You and your family only speck of the raykat in total. How about majority? Usul apa lagi.

        Reply
  2. Bila umur 60 kwsp boleh bawa keluar..emmm..boleh aku beli gigi palsu di hari ua nanti.penting tu penting!!sungguh besar jasa kerajaan.aku perli bkn puji.x sedar lg xtaw la.aku x halal kau ambil duit rezeki pencarian aku

    Reply
    1. Habis yang ngaja hangpa semua jadi cerdik dan cekap tu dulu cikgu2 yg juga kakitangan kerajaan pa??
      Yang duk ngaja anak2 hangpa kat sek tu kakitangan kerajaan pa??
      Mcm la hangpa kaya anta anak kat sek swasta… minta derma siket pun merungut…
      Leh pulak percaya tinggalkan anak dr pg sampai ptg kat mereka2 yg lembab ni?
      Mind ur words…

      Reply
      1. Apalah. Swasta ke kerajaan ke semua sama. macam pahat ngan tukul…bile nk buat keja rajin kene ada orang atasan pantau… bohong lh orang kerja swasta semua cepat n bohong juga orang kerja kerajaan sepantas kilat… tahap manusia kat malaysia ni semua lembab…kalau betul kerja swasta pantas bijak n cepat knp masih ada lagi puak puak dlm kawanan kerja… nk bincg pasal lanjut tempoh kwsp ke 60 tahun? Kaji lh dulu dgn lebih mendalam..jgn pandai menghentam sahaja… selama ni hidup bergantung pd kwsp ke? Apalah bahalol tahap pemikiran rakyat malaysia… kalau bg tempoh awal pun bukan leh guna duit tu….

        Reply
  3. Saya sokong. Ini namanye penindasan. Bagi yang tak bekerja lagi dan menunggu pengeluaran KWSP, kena tunggu sampai 60 tahun. Kalau mati umur tu langsung tak dapat rasa duit simpanan yang penat penat bekerja. Saya tak izinkan.

    Reply
  4. Aku sokong 100%. Sikit terkilan dengan perkataan-perkataan kasar yang digunakan kerana kerana hujah-hujah yang digunakan sudah cukup kuat jadi tak perlulah kasar sangat kot.
    Sedikit teguran sahaja jangan marah ya.
    Aku memang nak duit aku diketika umur 55 tahun , rasanya ke umur 55 tahun pun dah lama menunggu, dah terbayang2 duit tu tapi apakan daya apatah lagi nak tunggu umur 60 tahun. Mungkin kempunan kot manalah tahu dijemput illahi sebelum 55 ataupun 60 tahun.

    Reply
  5. Aku tak halalkan setiap sen duit aku yg kerajaan salah guna….jawap kamu di mahkamah Allah nt…kwsp tu duit titik peluh aku apa hal yg govt nk sibuk takut aku guna dlm 3-5 tahun habis? Yg kamu bermewah2 dgn duit rakyat sampai rakyat plk nk kena kongsi byr gaji kakitangan awam tu mcm mana plk.Umur tu la aku nk guna utk masa tua aku knp 55 thn tu x cukup tua ke? Silap2 xsempat pn nk merasa duit simpanan. Mmg bodoh piang….dh la bodoh…sombong plk tu…

    Reply
  6. Bodoh yang tulis artikel ni. Aku government staff tapi aku pun ambik KWSP. Bukan semua GOV staff tu ambik pencen bahlol oi. Ngko ingat staff swasta tu xde ke yang ponteng kerja? X punch card? Datang kerja lewat? Oiii lahanat staff swasta la yang lagi celaka kalau bab ponteng kerja, datang lambat kerja…ngko ingat semua staff swasta datang on time ke???? Lagi satu kau ingat staff swasta xde ke yang kaki bodek & kaki ampu kalau nak bonus atau pangkat??? Siap buat seks dgn bos lagi utk bonus & naik pangkat weii…staf kerajaan ada ke buat seks utk naik gaji/pangkat/bonus sedangkan semua tu dikawal kementerian di PUTRAJAYA???? Kesimpulannya jangan tahu kutuk staff kerajaan je mangkok…staff kerajaan pun bayar cukai la mangkuk

    Reply
    1. amboi..marah nampak..meh kita buat research sikit..pi check pencapaian kerja. masukkan semua aspek..sorry bro..kakitangan kerajaan tertinggal tah nombor berapa..ckp gune fakta bro jgn ikut rasa..nanti merasa.

      Reply
    2. Salam sya selalu g tempat goverment,time rehat x yah ckpla bila2 pun boleh….da tue servis tak efisyen….cuba fikir blk…sapa patut berterima kasih?swasta atau goverment gst semis orang Lena bayar tp bonus org goverment jer dapat…jgnla baru kerja goverment say tak tau menilai…sian makcik cleaner company swasta……

      Reply
    3. asenya ko ni x phm tujuan artikel ni agaknya… owg bincang isu kwsp… bkn psl disiplin pekerja… kalau nk bncg disiplin pekerja… aku ase sama je gov ke swasta ke… manusia beb… x lari dari wat silap… apa pn x boleh… btw, aku pnh kje gov n kje swasta.. xyah sembang byk la beb..

      Reply
    4. Sy pernah kerja kerajaan dan swasta. Pekerja kerajaan mmg pun lembab. Pekerja swasta banting tulang bayar cukai tapi pk hanya lepak kedai kopi keluar kul 10 balik kul 12 keluar kul 1 balik kul 3. Hidup mmg senang lenang. Pencen pulak lagi kene bela biawak dulu.

      Reply
  7. Ada jgk kakitangan govt yg masih mencarum kwsp…cthnya saya. Saya masih pencarum KWSP hingga kini.

    Bkn semua kakitgn govt tu bodoh spt yg dianggap oleh kebanyakan kakitgn swasta. Saya jgk pernah kerja swasta. Saya cukup kenal apa itu efficien dan effective. Jgn hanya kerna nila setitik rosak susu sebelanga.

    Tp saya setuju pd pendapat yg mengatakan duit simpanan KWSP itu hak kita. Kita berhak guna mengikut kemahuan kita.Saya pun x fhm kenapa masih ada org yg suka menyusahkn? 60 thn tu terlalu lama… time tu duit byk pun x tau dah nak buat apa. Takkn time tu baru nak start berniaga? Sepatutnya duit caruman dibenarkn keluar lebih awal. Especially to those yg nak bersara awal. Boleh jgk merasa duit simpanan sepanjang berkhidmat jd pekerja.

    Reply
  8. Penulis melepas kan geram dan pendapat rakyat…biarkan lah dia
    Tapi malangnya adakah kerajaan nak dengar rintihan rakyat ni…mereka hanya fikir kepentingan mereka sahaja 🙁

    Reply
  9. penulis ni mungkin belum berpengalaman bekerja dlm kedua2 sektor & drp cara penulisan beliau nampak spt cemburu dgn kakitangan kjaan. saya pernah kerja dgn kedua2 sektor & apa yg saya dapati tidak semestinya kakitangan kjaan lembab/bodoh dan swasta pintar/efisyien.. luaskan pengalaman dahulu dan jgn menulis sesuatu yg menyentuh sensitiviti & menunjukkan betapa prejudis anda terhadap kktgn kjaan. dan utk makluman bukan smua yg mencarim kwsp tu kaktgn swasta.

    Reply
  10. Ahh tak peduli la swasta ke goverment ke.
    Pokoknya…kwsp tu duit penyimpan. Jangan kata ubah umur pengeluaran tu tak aniaya.. paksa daftar kwsp pun dah kira aniaya.
    x daftar x boleh kerja.(cari nafkah halal)

    Jangan cerita pusing kot kontrak la.. sivil laa.. apa saja paksaan sepatut x boleh. Cuba ada penyimpan yg haramkan duit dia diguna..
    Memang dalam kontrak tak de tulis haram.. tapi hukum allah..auto beb.

    Reply
  11. Ahh tak peduli la swasta ke goverment ke.
    Pokoknya…kwsp tu duit penyimpan. Jangan kata ubah umur pengeluaran tu tak aniaya.. paksa daftar kwsp pun dah kira aniaya.
    x daftar x boleh kerja.(cari nafkah halal)

    Jangan cerita pusing kot kontrak la.. sivil laa.. apa saja paksaan sepatut x boleh. Cuba ada penyimpan yg haramkan duit dia diguna..
    Memang dalam kontrak tak de tulis haram.. tapi hukum allah..auto beb.

    Reply
    1. Kalau Dibiarkan lulus 60 tahun, lepas tu sambung lagi katanya dgn alasan lain pulak,usia untuk keluar 65 pulak…boleh percaka ka?

      Reply
  12. nak tunggu 60thn baru bole keluar kesemua duit..bole.. tapi bagi la kluar dari account 2 bila umur 55…walaupun tak banyak sebab dah kluar semasa umr 50thn..
    berapa ramai la sgt pencarum kwsp yg mempunyai simpanan hingga rm400 ribu apabila umur mencecah 55thn?saya yg berkerja swasta sejak berhenti sekolah 1979…ppu tak ada simpanan kwsp banyak tu..yg berkerja tak semua mula dgn gaji besar..siapa yg dpt gaji besar semasa mulaberkerja bole la…yyg penting..ssemasa kita berkerja..ppandai2 la simpan duit di tempat lain utk menampung kita bila bersara nanti..jjgn harapkan bila dpt semua duit kwsp..bbaru nak beli rumah.. kwsp bole bagi pilihan pada pencarum..bbila sudah 55thn..kwsp bole bayar pada pencarum secara bulanan…mmengikut keperluan pencarum..contoh nya..pencarum minta rm1500.00 di masuk kan ke simpanan pesendirian pencarum…setiap bulan sehingga pencarum bersara dan apabila pencarum berumur 60thn..peencarum berhak utk mengeluarkan duit simpanan kwsp nya..aatau kwsp terus memberi rm2k setiap bulan pada pencarum

    Reply
  13. Duit kwsp duit kite da knpe kerajaan nk sekat pengeluaran? Tu duit sape punya? Kerajaan ke? Tu pak najibuaya beli jet ada ke tanya pendapat rakyat? Naikkan gaji menteri2 bodoh ada ke tanya rakyat? Kenakan gst ada ke tanya pendapat rakyat? Sudah2 ar peralatkan rakyat utk kesenangan hidup korang yg da senang tu. Ingatlah dunia ni sementara je bkn tok selama2nya. Sape yg sokong gst ni memg buta tuli. Korg bkn byr 6% spt yg di beritahu oleh pak najibuaya tp 16% semua sekali.. Org bodoh boleh la ko tipu tp ko tu lg bodoh pak najibuaya dgn ahmad maslan.. Bodoh xreti tadbir negara tapi buat hutang negara meningkat pandai…

    Reply
  14. Dh tu Bukti kat atas, yg ko melalut sampai cikgu tu kenapa? Fokus kat kakitangan kerajaan yg terlibat dalam article kat atas dh la. Nampak sangat la lembapnye gomen ni.

    Reply
    1. Ni lg satu xpaham bahasa…komen komen komen. Asyik nak persalahkan orang lain je.asyik nak mengata je….kalau betul sama da kerajaan atau swasta yang betul betul sempurna dan xlembab tolong buktikan…

      Reply
  15. Nak keluar duit sendiri pun susah macam minta sedekah.nak keluar melabur ke tempat lain pun hanya 20% aje di benarkan.
    Yang masih berkerja wajib mencarum macam aku ni yang dah tak potong kwsp pun kena tggu 60 tahun.

    Bagilah peluang untuk kami merasa duit sendiri.elaun naik sampai berbelas ribu tak cukup lagi ke.Korang melantak ke mentekedarah gaji berpuluh ribu tak cukup lagi,menyusahkan betul.dahlah semua free,tak gheti2 nak guna duit sendiri.Tambah pulak isu kwsp 60 tahun lepas korang naik gaji.

    Korang yang naik gaji kami rakyat yang kena tanggung beban.
    Semoga segala kezaliman yang korang buat dan menindas rakyat Allah akan bayar cash kat dunia ni tak payah tggu akhirat.

    Reply
  16. yang bodoh tu sapa yang dok undi dpa tu lg..dah taw perangai pemimpin la ni bodoh tahap gaban..haa..next PRU tkar la..jgn dok jdi bodoh lgi,,asyik kna tpu hdup2 ja..kakitangan kerajaan xbersalah pon..yg salah kpala tu..

    Reply
  17. pergh!!!powerlah anak angkat Sultan Brunei ni…isi kau mantap walaupun ada sedikit fakta tergelincir dalam 10-15%…tapi bahasa kau totally out dan tak menggambarkan kau anak angkat Sultan Brunei sebagaimana kau sering canang2kan…bapak angkat kau sibuk laksanakan dan perjuangkan hukum hudud, tapi kau pulak berbahasa kesat dan tiada professionalisme…kalau aku berpeluang forward tulisan kau ni kat bapak angkat kau agak2 apa perasaan baginda???mengaku dalam keluarga Bolkiah tapi bikin malu kaum padahal kau tu cuma orang luar yang dibawa masuk (kalau kau tak kencing public la pasal kau anak angkat Sultan Brunei)…*penulis merupakan seorang yang self-proclaimed yang dia anak angkat Sultan Brunei*

    Reply
    1. Aku x kenal org di atas yg tulis statement yg entah apa2 di atas,..sedap dia kutuk org sana org sini..sama la yg dok kata “aku x halal gov guna duit titik peluh aku”….statement murahan…

      Kalau kerjaan PR memerintah..agak2nya depa pun nak hapuskan kwsp kot dgn alasan supaya duit rakyat digunakan utk kemajuan negara…

      Kalau dasar org tak belajar mmg akan kata mcm tu..may be diorg akan kata, gov print la duit kertas byk2 pastu guna la suka hati…kkesudahannya malaysia akan jadi mcm indonesia..duit trilion2 pun xda nilai…

      Hmmm..pandangan aku la….

      Reply
  18. Allah lebih tahu siapa lembap ke tidak, tidak semua pekerja gomen lembap, tidak semua keje swasta cekap,Begitulah sebaliknya. generalisasi boleh timbul fitnah. Cakap berlapik dan berendah diri adalah lebih baik. Kot ada yang terasa hati bawa sampai perhitungan di padang masyar kelak.

    Reply
  19. Nmpk sgt gsji dia kecik walaupun keja swasta…kalau x..xkan la menyalak mcm ni…. aku keja swasta jugak dulu… so xpayah la nk kata gov staff ni bodo ka apa… manusia sama saja…yg keja swasta bukan robot….

    Reply
  20. Nmpk sgt gaji dia kecik walaupun keja swasta…kalau x..xkan la menyalak mcm ni…. aku keja swasta jugak dulu… so xpayah la nk kata gov staff ni bodo ka apa… manusia sama saja…yg keja swasta bukan robot….

    Reply
  21. Wah..,emo gle2 korg yg bperang komen kt ats tu. X yahla kondem bulat2 gov servants je, x smuanya yg x efisien & cmtu jg sbaliknya dgn yg swasta, xdela smuanya mantap pun. Stakat jd keyboard warrior xde pe la..hbs kt sni jela..

    Reply
  22. Dari brim dia datang pada gst dia kembali.
    Nak beli rumah nak beli rumah…
    Duit …
    Dari bank dia datang kepada bank dia dikembalikan begitulah setiap bulan

    Reply
  23. Kwsp ni hak kami dan bukan hak pengampu kerajaan malaysia yg korup.jadi jangan sekat ataupun cuba menghalang hak kami.cukup tempoh kami berhak untuk berjoli ke ape ke daripada membiayai sesetengah pihak kerajaan yang tiada perikemanusiaan.kami ambil duet kwsp kami untuk menampung perbelanjaan kami ketika kerajaan ingin mempergunakan kami dan perbodohkan kami dengan bermacam helah contoh GST.faham.

    Reply
  24. Terbaekkk…puak2 natang bengong ni Dok kan faham kalu ckp lemah lembut. Kalu buat jugak pengeluaran 60 maka celakalah kerajaan umnobn.

    Reply
  25. Kalau tulis tu guna akal bukan guna nafsu! Tu sb tulis ikut sedap jari! Tiada kena mengena dgn kakitangan kerajaan laa.. Cuba masuk dlm sektor kerajaan baru tau kerja camner..lain kali kl nak bahas isu kwsp jgn nak kait hal lain. Swasta ker kerajaan ker, masing2 ada tanggungjawab dan amanah yg perlu dilaksanakan.. Ada faham!

    Reply
  26. pasal apa lepas pencen baru nak beli rumah. Masa kerja tak boleh ke beli rumah. kalau pencen tahun 2020 memang la harga rumah RM900,000.00. dapat duit pencen habis untuk beli rumah. hari2 makan maggi atau biskut masin. Tu pun kalau ada duit nak beli. Kenapa tak beli rumah tahun 2000 misalnya. Harga baru RM80,000.00. Bulan2 potong RM600.00 je.

    Reply
    1. Lu xpa la bro, kerja 3 bln dpt beli 1 rumah, sbb tu lu blh tya ni soalan, mcm gua dan yg senasib gan gua, sampai mati pun x mampu dan semata2 haparkan duit kwsp…….gi mana cobaaaa

      Reply
  27. Name orang kampung · Edit

    Tulisan penulis ada benarnya, tapi kesian penulis bercakap macam orang x beriman. Kalau guna bahasa yg cantik kan ke elok.

    Reply
  28. Kalu jadilah tukar umur pengeluaran ke 60,,Demi allah,aku sumpah Anak beranak pembuat dasar dan sekutu2 mereka celaka Dan cacatkan tubuh badan mereka selama2 Didunia ni

    Reply
  29. Name warganegara malaysia · Edit

    Salam 1 malaysia..

    Wahh..dasyat bernas dan membuka minda walupun ada perkataan yg tak beralas namun sbg rakyat malaysia itu adalah haknya untuk bersuara. Merungkai isu kwsp rasanya mmg patut jabatan yg berkaitan membuat kertas kerja semula.memang btl la..kebanyakkan rakyat malaysia bknla dari keluarga yg senang..segelintirnya bekerja dgn gaji yg bersihpun x sampai 200 sebulan selepas tolak hutang sarahidup.malah ada jugak yg xde baki gaji bersih dan terpaksa cari kerja partime.
    Bg saya..cukupla setakat 55 tahun shj kerana zaman la ni byk sgt penyakit dan bebila masa boleh mati.lagipun xde beza kerja di sektor swasta atau dlm gov krn 2 2 mkn gaji..cukup bln trn gaji.

    Reply
    1. Pd pendapat saya..setiap pernyataan yg diberikan di atas ada benar dan salahnya.
      Kl ikut mortaliti rate utk malaysian ni ..lbh kurang umur 60 tahun.kenapa perlu tunggu samapi umur 60 thn br bole keluarkan kwsp..or 55 tahun..kenapa tidak diberikan awal..
      Beberapa cadangan yg sy rs boleh diketengahkan untuk pengeluaran kwsp bagi memastikan penggunaan simpanan lebih efektif dan membuktikan kwsp adalah berkaliber seperti :
      1.pengeluaran untuk menunaikan haji bagi muslim termasuk pasangan.bukan untuk daftar haji shj sebagaimana yg dilakukan oleh pihak kwsp.duit simpanan tersebut bole digunkan dgn lebih berfaedah.
      2. Pengeluaran untuk pembiayaan pembelian rumah atau tanah yg tidak terhad.sebagaimana yg kita tahu pengeluaran terhad utk rumah ke 2 shj..peningkatan kos pembelian dan harga pasaran rumah semakin meningkat..dgn ini dpt membantu pencarum dr meminjam dr institusi kewangan yg lain.
      3.Pengeluaran untuk peribadi bagi mengelakkan dari pencarum meminjam dari institusi kewangan yg lain bg mengelakkan penambahan hutang memandangkan keadaan ekonomi sekarang.

      Sebagai salah seorang pencarum kwsp..saya berharap agar kwsp terus komited dalam mentadbir urus kewangan pencarum dgn lbh efisien.

      Reply
  30. POKNIK YAM RIVER · Edit

    Memang bahasa ko sungguh keras sekali…
    Ayah n mak aku pon keje gomen…Wife aku pon keje gomen…
    tapi aku tau ko x maksudkan semua gomen….
    X kiralah PR @ BN yang perintah…kalaunya buat perkara yang membebankan RAKYAT…
    aku tetap BANTAH…

    Cadangan kepada KWSP : Naikkan had pengeluaran kepada umur 120 tahun…lagi banyak pencarum boleh FAEDAH kan…

    Reply
    1. ohh seluruh family kau kje gomen ke…kesian..x layak msuk private sec ke..psai pa??xreti org puteh ka apa..hahaahahaha kau la carum smpai umo 120..bodoh piang

      Reply
  31. Sokong 1000 peratus duit kita hak kita tak payah lorat2, yg tu mungkin otak empat segi dah tak boleh fikir lagi ,sebab tu sokong ,kesian kayu punya orang.

    Reply
  32. memang staf gov ni lembab mcm siput babi…! tengok saja bank yg ada link dgn gov mcm bsn! tengok apa mereka buat! kira duit pun bercerita dan sembang seolah olah tak ada orang menunggu! tengok saja mcm pos malaysia, betapa teruk servis pelanggan mereka! nak call minta tolong pun susah nak dpt! tengok mcm DHL…mereka yg terbaik!!

    Reply
    1. Kata org tua2 ikut hati mati, ikut rasa binasa, ikut nafsu lesu. Jadi ikutlah cara terbaik yang penuh berhikmah, jgn main bantai ja. Bagi pendapat yang padat dengan nasihat/cadangan yg bertatasusila agama. Gunakan perasaan insan yang bertwaduk dgn kematangan dan ketajaman fikiran. Bukan maki hamun dan kata nista yg tak pernah diajar oleh agama. Jadilah seorang yg ada civic minded bukan stupid minded.

      Reply
    2. Kata org tua2 ikut hati mati, ikut rasa binasa, ikut nafsu lesu. Jadi ikutlah cara terbaik yang penuh berhikmah, jgn main bantai ja. Bagi pendapat yang padat dengan nasihat/cadangan yg bertatasusila agama. Gunakan perasaan insan yang bertwaduk dgn kematangan dan ketajaman fikiran. Bukan maki hamun dan kata nista yg tak pernah diajar oleh agama. Jadilah seorang yg ada civic minded bukan stupid minded.

      Reply

Post Comment