Gambar Awan Sedang Berdoa Ketika Pengebumian Ustaz Jeffry Al Buchori Adalah Bohong

foto awan uje hoaxJAKARTA, Gambar awan yang membayangkan orang tengah berdoa yang semula dikabarkan muncul di pemakaman Ustaz Jeffry Al Buchori ternyata diketahui bohong. Gambar awan yang menggambarkan seperti seseorang yang berdoa itu merupakan gambar lama yang dimuat naik pada 10 Mac 2013, jauh sebelum Ustaz Jeffry Al Buchori meninggal.

Gambar bervisual orang sedang berdoa tersebut pernah dimuat naik di Twitter oleh pemilik akaun @ mbakta (Hanindita Setiadji) pada tarikh 10 Mac lalu. Akaun itu menuliskan keterangan, Gambar awan itu dipotret pada hari Jumaat, 8 Mac 2013, kira-kira pada pukul 6 petang di Citps. Cek di link URL berikut (klik di sini).

Gambar sama juga pernah dimuat naik oleh akaun allucardboy di forum Kaskus pada tanggal 2 April 2013 (lihat di sini). Ia juga memuat naik foto-foto mengenai gambar awan itu dari sudut pandang angle lain juga.

Sebagaimana diketahui, beberapa jam selepas pengebumian Ustaz Jeffry Al Buchori, media-media memberitakan Mengenai gambaran awan langit yang menampakkan gambar orang yang tengah berdoa. Gambar awan itu dikhabarkan media sebagai tanda atas meninggalnya Ustaz Jeffry Al Buchori.

Bahkan isteri Ustaz Jeffry Al Buchori, Pipik Dian Irawati Popon sempat termakan maklumat palsu dari para pihak yang tidak bertanggungjawab itu. “Subhanallah, dia (Ustaz Jeffry Al Buchori) kekasih Allah, kekasih Rasulullah, didoakannya, langsung muncul awan ini, kekuasaan Allah,” kata Pipik di rumah duka pada hari Jumaat (26/4) yang lalu.

Foto Awan berdoa dari sudut pandang lain Foto Awan berdoa dari sudut pandang lain 03 Foto Awan berdoa dari sudut pandang lain 02

One thought on “Gambar Awan Sedang Berdoa Ketika Pengebumian Ustaz Jeffry Al Buchori Adalah Bohong

Post Comment